Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑ
Πυκνώνουν οι στρατιές των ομήρων

Το νομοσχέδιο που περιέχει τη ρύθμιση για την πρόσληψη 20.000 συμβασιούχων στην ΤΑ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ρουσφετολογικές και προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις δεν το υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ.

Την υποκριτική διαμάχη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των συμβασιούχων σε Δημόσιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, της τροπολογίας για την πρόσληψη 20.000 συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω ΟΑΕΔ. Η τροπολογία είναι ενταγμένη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και ψηφίστηκε μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι ποιος θα κάνει τους διορισμούς» τόνισε στην παρέμβασή του ο Αντώνης Σκυλλάκος. «Θα τους κάνει ο ΟΑΕΔ που ελέγχεται από τη Νέα Δημοκρατία ή είχε συμφωνηθεί το "πάνω χέρι" να το έχει η ΚΕΔΚΕ, γι' αυτό πρωτοστάτησε ο κ. Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, στο να προχωρήσει η πρόσληψη αυτών των είκοσι χιλιάδων; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ τόνισε ότι «εμείς θέλουμε αντικειμενικά κριτήρια, θέλουμε σε κάθε περίπτωση και σε κάθε πρόσληψη και ΑΣΕΠ». Παράλληλα θύμισε ότι «το 2001 και τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν διάταξη για να μη μονιμοποιείται κανένας έκτακτος. Τώρα τι γίνεται με τους συμβασιούχους; Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για είκοσι χιλιάδες συμβασιούχους. Αυτό βεβαίως έχει προεκλογικό χαρακτήρα». Πρόσθεσε επίσης ότι «επεκτείνεται ο θεσμός των συμβασιούχων από το ΠΑΣΟΚ και από την ΚΕΔΚΕ, από τα όργανα δηλαδή που ελέγχονται, είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ». Κατέληξε λέγοντας ότι «στρατηγικά συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία να υπάρχουν συμβασιούχοι».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε για «προσπάθεια η οποία γίνεται να μειώσουμε όσο το δυνατόν το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα», κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων» και για προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση.

Με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ρουσφετολογικές και προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις καταψήφισαν το ν/σ και ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ.

Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ εμφανίζεται στα λόγια να διαφωνεί με την πρόσληψη 20.000 συμβασιούχων. Ομως είναι αυτή που έχει προτείνει όσοι δήμοι είναι τουριστικοί να μπορούν να προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό για τις ...ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Και ενώ γνωρίζει ότι έχει ήδη δρομολογηθεί διαδικασία που ο ένας δήμος μετά τον άλλον ζητά να χαρακτηριστεί τουριστικός.

Χτυπούν τη σταθερή δουλειά στο όνομα της «οικονομικής συγκυρίας»

Στο μεταξύ, με χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια που υπέβαλαν 623 δήμοι και κοινότητες και προβλέπουν την πρόσληψη επιπλέον 7.413 συμβασιούχων μερικής απασχόλησης. Οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους σχεδόν 19.500, επίσης συμβασιούχους μερικής απασχόλησης, που έχουν απασχοληθεί στους δήμους από το 2005 μέχρι σήμερα.

Στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση, της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε πριν λίγες μέρες το νομοσχέδιο για την κατάληψη διοικητικών θέσεων του Δημοσίου από συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Ολα αυτά στο όνομα και πάλι της «οικονομικής συγκυρίας», στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος, για να δικαιολογήσει τη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι οι νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα έχουν ανώτατη διάρκεια 18 μήνες, θα μπορούν να καταρτίζονται από την 1η Νοέμβρη 2009 και μετά και θα λήξουν το αργότερο στις 30 Απρίλη 2011. Οι συμβασιούχοι θα απασχοληθούν κατά κύριο λόγο σε τομείς και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα όπως στη «Βοήθεια στο Σπίτι», στη φύλαξη σχολείων, στην ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και αλλού. Τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις διευκολύνουν την παραπέρα προώθηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης ακόμα και στοιχειωδών αναγκών.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει τις πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στόχο έχουν το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ